Baterija vam se brzo prazni? Evo par savjeta kako produžiti trajanje

Puno čitam o raznim iskustvima o trajanju baterija na različitim ali i istim Android uređajima, pa sam odlučio napisati nešto o tome kako bi mogli produžiti razdoblje bez punjača. Vjerujem da većina vas možda već zna neke stvari koje budem sada napisao ali možda neke i ne. 😀

Tehnologija vrlo brzo napreduje, a vjerujem da trenutno najbrže napreduju mobilni uređaji kao što su, tableti, smartphone, kamere i sl. uređaji. Sve to skupa pokušava biti brže, bolje, veće, ali što je s baterijom? Nisu se baš trudili zadnje vrijeme proizvođači oko toga, ima tu i tam koji uređaj da ima neki napredak u bateriji ali to je slabo, recimo Motorola RAZR maxx i RAZR HD maxx.

E sad da se ja ne bi raspisao o tome kako proizvođači forsiraju inče, jezgre, MHz i RAM memoriju, a pritom zanemaruju bateriju i blic za kameru odmah ću prijeći na nekoliko savjeta kako bi si vi mogli možda produžiti trajanje jednog punjenja.

Ima male razlike između korisnika koji svoj uređaj rootaju i stave custom ROM i kernel, i onih koji ga jednostavno koriste takvog su ga kupili. Ove savjete može upotrijebiti bilo tko ali prvenstveno je za one kojima je uređaj standardan, znači nije rootan i nema custom ROM.

Evo da recimo počnem s aplikacijama koje imate na vašem uređaju neke naravno troše više baterije, neke manje, a neke jednostavno troše bateriju bez razloga koristili ju ili ne. Evo prema nekom mojem korištenju Android uređaja koje traje već skoro 3 godine primijetio sam da neke smanjuju trajanje baterije i do 20% makar ih ne koristim prečesto ili uopće. Pa bi ja njih sada nabrojio ako smije. 😀

To su:

 • Viber (i ako ga ne koristite previše za pozive ili poruke konstanto radi u pozadini i troši previše)
 • Instagram (radi nepotrebno u pozadini i troši previše baterije, ima boljih aplikacija ako želite da vam slike izgledaju kao da su slikane 1978. s fiksnim telefonom)
 • Foursquare (a uz njega bi mogao staviti i Facebook, rade u pozadini makar su isključene obavijesti, troše po mojem više nego bi trebali ali ne pretjerano kao Viber i Instagram)
 • Widgeti koji pokazivaju stanje baterije (ne znam zašto ali većina ih osjetno troši bateriju)
 • Manje više sve aplikacije koje “produžuju” vijek baterije (Easy battery saver, battery defender i sl.)

Naravno to nisu sve (ako imate koju slobodno napišite u komentare i objasnite malo pa da ju dodam na popis), vjerojatno ste i sami primijetili da vam neke aplikacije troše previše, pa ako ih ne koristite previše ili možete bez njih živjeti onda ih izbrišite. Isto tako ako niste sigurni koliko vam koja aplikacija troši onda možete to pogledati u postavkama pod informacijama o bateriji.

Taj dio s aplikacijama smo riješili, e sad bi nekaj napisao o tome kako koristite vaš uređaj. 😀 Naravno da najviše ovisi trajanje baterije o načinu korištenja i tu je ona razlika zašto dva ista uređaja nemaju isto trajanje baterije. Android je vrlo dobro riješio potrošnju baterije kod razgovora, pa nije čudno da ako vam prijatelj veli meni baterija traje 3 dana, a imam dnevno po 2 sata razgovora, dok vama ne traje niti 2 dana (recimo da se radi o istom uređaju), a ne sjećate se kada ste se zadnji put razgovarali na mobitel. Očito da vaš prijatelj koristi mobitel još za ono što je bio prvo bitno namijenjen, a vi imate 3 synca uključena, dnevno ste po sat na fejsu s mobom i sve to većina preko 3G mreže.

E i tu se da malo prišparati kak bi ja to po domaći rekel. 😀

Recimo isključite automatsku sinkronizaciju za račune koji vam nisu potrebni (facebook, twitter, endomondo….) ili ju isključite općenito za sve ako vam tako odgovara.

Prebacite način korištenja mreže na vašem uređaju na “2G only” ili “GSM” umjesto “2G/3G” kada vam nije potrebna brza veza za surfanje. Sve aplikacije rade normalno i s 2G mrežom, a osjetiti ćete razliku jer nije problem kada ste na području gdje ima dobar 3G signal (gradovi) nego tamo gdje je slabi ili ga nema. U tom slučaju vam se mobitel uvijek pokušava spojiti na 3G pa bezveze troši bateriju.

Slično kao i s 2G/3G mrežom je i s WiFi-om, ako niste u blizini WiFi-a na koji se inače spajate (kuća, posao, kafić) nego ste negdje gdje nema WiFi onda isključite WiFi jer će isto tako vaš uređaj svako malo tražiti WiFi i nepotrebno trošiti bateriju. Da tu još samo dodam da isto tako isključite GPS kada vam nije potreban.

Ovo nije potrebno ali htio bih spomenuti (to je stara škola očuvanja baterije) kada kupite novi uređaj nemojte ga odmah spajati na punjač nego ispraznite bateriju na nekih 1-5% i onda ga napunite do kraja. Taj postupak ponovite sljedećih 3-4 punjenja. Ponavljam, ovo nije obavezno i možda kod novijih baterija nije potrebno ali neće naštetiti.

Jedna od većih grešaka koje korisnici Android uređaja rade je gašenje aplikacija task killerima kada prestanu koristiti uređaj. To svakako nije dobro jer Android OS ima malo drugačiji način upravljanja memorijom pa nije potrebno to raditi jedino ako vam je uređaj strašno usporen (ali bolji je onda restart) ili ako ste sigurni da je neka aplikacija “zaštekala”. Da malo objasnim što se događa kada vi “ubijete” sve zadatke s task killerom. Postoje neki procesi koje Android diže sam po sebi koji moraju raditi u pozadini ali nisu previše bitni za stabilan rad OS-a. (tipkovnica, voice, dialer…) To su aplikacije koje su u pozadini ne troše skoro ništa bateriju, a tu su zato da kada pokrenete njihovu aplikaciju onda se ona brže otvori, e sad dok vi ubijete sve te zadatke i zaključate mobitel Android će ih ponovno paliti i time trošiti više baterije nego da to niste napravili. Znači ukratko nemojte gasiti aplikacije task killerima jer to povećava potrošnju baterije.

Još za kraj ovo su sve stvari kojima se može produljiti trajanje baterije za nekih 20% ako ih niste do sada koristili. Naravno sve ovisi o vama koliko koristite ime “smart” u vašem smartphone-u. Još bi mogao reći da live wallpaperi i widgeti s direktnim prijenosom vijesti (live feed) isto troše više bateriju ali da sad to sve isključimo i napravimo kako sam napisao što će nam onda smartphone. 😀

253 misli o “Baterija vam se brzo prazni? Evo par savjeta kako produžiti trajanje

 1. Imam pitanje, koristim LG android i nakon punjena baterija odmah sa 100 posto padne na 87 u vrlo kratkom vremenu, a kasnije se prazni manje više normalno, ovisno o korištenju. Kako to mogu promijeniti?

  • Zna li neko imam tablet terra goclever koji kada god ga stavim na punjenje i tad mu pada baterija i prazni se ako ima nekog o se razume u ovo ili ima iskusva s ovim neka mi odgovori molim vas jer ovo je nenormalno

   • Probaj konektor iscackati sa iglicom za sivanje, ali prije toga obavezno iskljuciti tablet, a VRLO pozeljno je i izvaditi bateriju, da ne bi doslo do kratkog spoja. Malo prasine u konektoru je sasvim dovoljno da bi kontakt punjaca bio dovoljno los da se tablet nemoze normalno puniti.

 2. Pozz, moze li pomoc, imam samsung galaxy star 3 mjeseca i bateriju koja je mogla 3 dana , a odjednom mi se pocela nenormalno prazniti, pogotovo sa 100% brzo opada, i sad jedva izdrzi 3 sata, a narocito se preko noci brzo prazni 😦 Sta to moze da bude ?

 3. Imam ruski tablet marke bliss ,potpno nov (star nepun mjesec dana)jedne noći je ostavljem ispravan na punjač i ujutru je pokazao da je baterija puna 100%…nakon 10 minuta rada baterija je bila potpuno prazna…probao sam i sa drugim punjačem i sa auto punjačem skoro je sve isto. Nekada traje pola sata a nekada svega 10 min…Dali neko zna o čemu je riješ i kako se ovaj problem može riješiti?Unaprijed zahvalan…

 4. Pozdrav,da li netko koristi aplikacije za uštedu baterije, battery doctor,du battery saver,i ostale,te kakva su iskustva,vrijedi li to šta ili ne? hvala

 5. Da,probao sam nekoliko dana koristiti prvo battery doctor,pa du battery saver i pokazalo se da se baterija bar 20% još brže troši nego inače,tako da vjerujem da ti programi više odmažu nego što pomažu. Lp

 6. Ja imam Be smart s26 i punio sam ga na punjacu od LG ali sam ga morao namjestiti dda ga puni i punio je,
  Ali sad vise nece metnem da puni a ono se trosi energija iz baterije, zasto. I neki dan sam ga metno puniti ( bio je skroz prazan-iskljucen. na punjacu.) i ljepo je napunilo do 100%. i onda sam ga opet metnuo puniti ( ukljucenog) i opet mi se pocela ispraznjivati. I sad se iskljucio i metnem ga punit pokaze on na zaslonu sliku kako se puni ali se vise nece napunit. ostavim ga neko vrijeme ali crta nejde nikuda ni gore ni dolje. Sad ja Vas pitam zbog cega je to????????????????????

 7. Poštovani,prije mjesec dana kupio sam Samsung galaxy trend plus,sve ok bilo,telefon super,i prije 10 tak dana baterija mi se počela trošiti nenormalno,napunim je do kraja i čim iskopčam punjač počnu postotci da opadaju tako da za 8 h baterija bude gotova..telefon sam nosio u radnJu gdje sam kupio,kao do nekog softvera,hajde ok ja im ostavi mob. poslije par dana dođem kao mijenjali su softver,dan poslije baterija se i dalje prazni,odnesem im opet,daju mi novu bareriju,i ja sam trenutno na putu,i baterija se isto ponaša,tako da ne mogu da im odnesem telefon..Koje je Vaše misljenje? Još da spomenem,da kada sam novu bateriju stavio bilo je 20 % na bateriji i u postavkama je pisalo da može da izdrži 13 h na toj vrijednosti,međutim kada sam ugasio telefon i ponovo ga nakon nekog vremena upalio,više nije pisalo 13 h nego su tu bile vrijednosti koje pokazuu koliko je telefon na bateriji..Ja ne znam više šta daradim :/ LP

  • Samsung je imao probleme tj još uvijek ima probleme s baterijama, da vrlo brzo nakon kupnje uređaja baterija počne biti loša. Ako su vam dali originalnu bateriju u zamjenu za staru onda je moguće da su vam opet da li neispravnu bateriju, ako je moguće recite im nek vam daju još jednu bateriju ili probajte naći neku zamjensku za 40-50kn da vidite da li će se mob i dalje tako ponašati. Ako da onda inzistirajte da se uređaj pošalje na servis i da vam zamijene ili matičnu ili uređaj.

 8. Imam nou c25,baterija mi traje 3 sata,prije je i vise,ako bi kupio novu bateriju.hoce li mi mobit el i naterija duze trajat

 9. Kupila sam tablet i sve je bilo normalno i super je radio…
  Ali sada kada ga napunim skroz izvadim punjac i baterija pocinje nenormalno da opada… 😮
  Kada je nedje oko 70 % tablet mi se izgasi i jedva ga upalim…
  Nosio ga je moj tata tamo dje smo ga uzeli oni su rekli da nema kvara pa sad neznam sta mu je…

  • Probaj aplikacijom “Battery Callibration” kalibrirati bateriju (to resetira jedinicu za racunanje potrosnje u bateriji, odnosno baterijin firmware). Tablet mora biti napunjen na 100%, iskopcan iz struje, te tek onda mozes zapoceti s procesom. Ako je problem i dalje prisutan javi za daljnje korake.

 10. imam sony xperiu j i mobitel mi se ugasi kad je baterija na 20%, a prije je funkcionirao sve do 1%. Je li potrebno mijenjati bateriju?

  • Da li vas OS obavijesti o gasenju ili to bude “force shutdown”. Ako se samo najednom ugasi, problem je vrlo vjerovatno u bateriji. Sve ovisi o nacinu na koji Xperijin OS kalkulira potrosnju baterije.

 11. imam LG c7 i prije mjesec dana radio je sasvim normalno.MEĐUTIM…prije 7 dana počela se baterija nenormalno trošit.Napunim do 100posto i 5 satimobitel se potrosio.Probala sam instalirati i battery doctor no još više se troši.Kad ne koristim internet WI-FI je isključen,ali opet je isto.izbrisala sam sve aplikacije koje ne koristim.sam sam ostavila VIEBER,FACEBOOK I MESSENGER.
  Molim vas pomozite!!!!!

  • A da li drzis mobilne podatke ukljucene? Probaj ih iskljuciti i vidi jeli se ista popravilo. Ja imam problem sa Galaxy-em S3 koji, dok su mobilni podatci ukljuceni, uzasno trosi bateriju. Naime, kod mene je problem sto mobitel ima tvornicku gresku pri kojoj ima poduplane “transmitere signala” (power amplifier). Probao sam problem rjesiti na razne nacine, nista nije funkcioniralo. Jedino rjesenje mi je da mobilne podatke drzim iskljucene. Probaj i vidi jeli tako funkcionira normalnije 🙂

  • Ima nekoliko nacina. Naime, ako je rjec o mobitelu, tabletu ili laptopu sa ugrađenom WI-FI antenom, potrebno je kupiti takozvani “Access point”, koji ce pojacati signal. Ako je riječ o kompjuteru ili LAPTOPU koji koristi usb WI-FI karticu (sa promjenjivom antenom), potrebno je ili kupiti antenu koja ce moći hvatati signal sa veće udaljenosti. Ako si vješta sa elektroničkim uređajima i njihovim načelima, mogla bi napraviti vlastitu antenu, premda ce vecini korisnika biti lakse kupiti gotovo 🙂

 12. imam samsung s3 neo,baterija drzi solidno al se puni jako dugo,nekada i po 7 8 sati.kada sam ga kupio nije bilo tako.ako moze neko da mi odgovori.hvala

 13. htela bi da pitam imam samsung s 5577. kad napunim telefon posle dva sata rada on se skroz isprazni e sad da li je do baterije ili do punjaca? sta da radim da mi duze traje baterija, hvala…ako mi odg samo mi napomenite na ime ” marija” hvala unapred.

  • Pozdrav Marija, problem je vrlo vjerovatno u “postavki baterije”, možda čak ne ni u samoj bateriji. (Punjač izuzmimo, budući da se mobitel puni, nije do njega). Pokušaj s Trg. Playa skinuti aplikaciju “Battery Calliboration”. Prije izvođenja procesa, mobitel je potrebno napuniti na 100%. Ova će aplikacija resetirati ugrađeni software u bateriji (firmware), koji se inace brine o potrošnji, kapacitetu i slično. Ako ovo ne uspije, jos provjeri na to koliko koristene aplikacije iziskuju struje. (U system settinsima pod menu-om “Baterija”). Također probaj ne koristiti internet preko mobilnih podataka nego WI-FI-ja. Nadam se da je ovo rjesilo problem, a ako nije javi za sljedeće korake.

 14. Dobar dan,
  Imam problem kada ja napunim bateriju na 100% izvadim punjac i koristim mobitel normalno drzi ali kada ga ne koristim trosi se kao da sam na njemu stalno. Prije neki dan ostavila sam mobitel preko noci na 76% a kada sam se probudila ujutro bilo mu je 21% a nitko ga nije koristio!!! Pomoc neznam sto da napravim jedino da bateriju promjenim.

  • Budući da mobitel drzi normalno pri korištenju, problem nije u bateriji. Probajte provjeriti sve pozadinske aplikacije koje bi mogle biti uzrok problema. Probajte isključiti WI-FI / Mobilne podatke i provjerite stanje. Isključite sve sinkronizacijske opcije (najmudrije bi bilo isključiti “Master sync”, odnosno sinkronizaciju opcenito. Ako ni to nije rjesilo problem, probajte kalibrirati bateriju programom “Battery Callibration” (ima zelenu ikonu). Prije tog procesa mobitel je potrebno napuniti na 100%, odspojiti ga sa punjača i započeti sa procesom. Probajte, ako se stanje popravi, super, a ako ne javite za daljnje upute 😉

 15. Pozdrav, prije godinu dana kupila sam vivax-ov tabelt koji se jako brzo prazni, dva sata mu treba da se napuni na 100%, a za jedan sat se baterija skroz isprazni. Na njemu nema nista instalirano( nema ni viber, facebook, skype)

  • Probajte pomocu aplikacije “Battery Calliboration”, pri čemu se tablet mora napuniti na 100%, iskopčati ga s punjenja i tek onda možete započeti sa procesom. Ako to ne uspije, provjerite sve pozadinske procese koji bi možda mogli “cuclati” bateriju. Ovaj bi se problem trebao rješiti kalibriranjem baterije, iako zna biti da je baterija sama po sebi u losem stanju, te “battery firmware reset”, što ova aplikacija radi, nemože ništa rješiti.

 16. Zdravo
  Imam mobitel Samsung galaxy s3 neo koristim ga vec nekoliko mjeseci kupio sam ga novog. U zadnje vrijeme poceo mi se stalno gasiti samo kad ga punim, nosio sam ga na servis jednom i opravili su ga nakon nekoliko dana pocelo se isto desavati isti problem, rekli su mi da je softwer otisao…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s