Baterija vam se brzo prazni? Evo par savjeta kako produžiti trajanje

Puno čitam o raznim iskustvima o trajanju baterija na različitim ali i istim Android uređajima, pa sam odlučio napisati nešto o tome kako bi mogli produžiti razdoblje bez punjača. Vjerujem da većina vas možda već zna neke stvari koje budem sada napisao ali možda neke i ne. 😀

Tehnologija vrlo brzo napreduje, a vjerujem da trenutno najbrže napreduju mobilni uređaji kao što su, tableti, smartphone, kamere i sl. uređaji. Sve to skupa pokušava biti brže, bolje, veće, ali što je s baterijom? Nisu se baš trudili zadnje vrijeme proizvođači oko toga, ima tu i tam koji uređaj da ima neki napredak u bateriji ali to je slabo, recimo Motorola RAZR maxx i RAZR HD maxx.

E sad da se ja ne bi raspisao o tome kako proizvođači forsiraju inče, jezgre, MHz i RAM memoriju, a pritom zanemaruju bateriju i blic za kameru odmah ću prijeći na nekoliko savjeta kako bi si vi mogli možda produžiti trajanje jednog punjenja.

Ima male razlike između korisnika koji svoj uređaj rootaju i stave custom ROM i kernel, i onih koji ga jednostavno koriste takvog su ga kupili. Ove savjete može upotrijebiti bilo tko ali prvenstveno je za one kojima je uređaj standardan, znači nije rootan i nema custom ROM.

Evo da recimo počnem s aplikacijama koje imate na vašem uređaju neke naravno troše više baterije, neke manje, a neke jednostavno troše bateriju bez razloga koristili ju ili ne. Evo prema nekom mojem korištenju Android uređaja koje traje već skoro 3 godine primijetio sam da neke smanjuju trajanje baterije i do 20% makar ih ne koristim prečesto ili uopće. Pa bi ja njih sada nabrojio ako smije. 😀

To su:

  • Viber (i ako ga ne koristite previše za pozive ili poruke konstanto radi u pozadini i troši previše)
  • Instagram (radi nepotrebno u pozadini i troši previše baterije, ima boljih aplikacija ako želite da vam slike izgledaju kao da su slikane 1978. s fiksnim telefonom)
  • Foursquare (a uz njega bi mogao staviti i Facebook, rade u pozadini makar su isključene obavijesti, troše po mojem više nego bi trebali ali ne pretjerano kao Viber i Instagram)
  • Widgeti koji pokazivaju stanje baterije (ne znam zašto ali većina ih osjetno troši bateriju)
  • Manje više sve aplikacije koje “produžuju” vijek baterije (Easy battery saver, battery defender i sl.)

Naravno to nisu sve (ako imate koju slobodno napišite u komentare i objasnite malo pa da ju dodam na popis), vjerojatno ste i sami primijetili da vam neke aplikacije troše previše, pa ako ih ne koristite previše ili možete bez njih živjeti onda ih izbrišite. Isto tako ako niste sigurni koliko vam koja aplikacija troši onda možete to pogledati u postavkama pod informacijama o bateriji.

Taj dio s aplikacijama smo riješili, e sad bi nekaj napisao o tome kako koristite vaš uređaj. 😀 Naravno da najviše ovisi trajanje baterije o načinu korištenja i tu je ona razlika zašto dva ista uređaja nemaju isto trajanje baterije. Android je vrlo dobro riješio potrošnju baterije kod razgovora, pa nije čudno da ako vam prijatelj veli meni baterija traje 3 dana, a imam dnevno po 2 sata razgovora, dok vama ne traje niti 2 dana (recimo da se radi o istom uređaju), a ne sjećate se kada ste se zadnji put razgovarali na mobitel. Očito da vaš prijatelj koristi mobitel još za ono što je bio prvo bitno namijenjen, a vi imate 3 synca uključena, dnevno ste po sat na fejsu s mobom i sve to većina preko 3G mreže.

E i tu se da malo prišparati kak bi ja to po domaći rekel. 😀

Recimo isključite automatsku sinkronizaciju za račune koji vam nisu potrebni (facebook, twitter, endomondo….) ili ju isključite općenito za sve ako vam tako odgovara.

Prebacite način korištenja mreže na vašem uređaju na “2G only” ili “GSM” umjesto “2G/3G” kada vam nije potrebna brza veza za surfanje. Sve aplikacije rade normalno i s 2G mrežom, a osjetiti ćete razliku jer nije problem kada ste na području gdje ima dobar 3G signal (gradovi) nego tamo gdje je slabi ili ga nema. U tom slučaju vam se mobitel uvijek pokušava spojiti na 3G pa bezveze troši bateriju.

Slično kao i s 2G/3G mrežom je i s WiFi-om, ako niste u blizini WiFi-a na koji se inače spajate (kuća, posao, kafić) nego ste negdje gdje nema WiFi onda isključite WiFi jer će isto tako vaš uređaj svako malo tražiti WiFi i nepotrebno trošiti bateriju. Da tu još samo dodam da isto tako isključite GPS kada vam nije potreban.

Ovo nije potrebno ali htio bih spomenuti (to je stara škola očuvanja baterije) kada kupite novi uređaj nemojte ga odmah spajati na punjač nego ispraznite bateriju na nekih 1-5% i onda ga napunite do kraja. Taj postupak ponovite sljedećih 3-4 punjenja. Ponavljam, ovo nije obavezno i možda kod novijih baterija nije potrebno ali neće naštetiti.

Jedna od većih grešaka koje korisnici Android uređaja rade je gašenje aplikacija task killerima kada prestanu koristiti uređaj. To svakako nije dobro jer Android OS ima malo drugačiji način upravljanja memorijom pa nije potrebno to raditi jedino ako vam je uređaj strašno usporen (ali bolji je onda restart) ili ako ste sigurni da je neka aplikacija “zaštekala”. Da malo objasnim što se događa kada vi “ubijete” sve zadatke s task killerom. Postoje neki procesi koje Android diže sam po sebi koji moraju raditi u pozadini ali nisu previše bitni za stabilan rad OS-a. (tipkovnica, voice, dialer…) To su aplikacije koje su u pozadini ne troše skoro ništa bateriju, a tu su zato da kada pokrenete njihovu aplikaciju onda se ona brže otvori, e sad dok vi ubijete sve te zadatke i zaključate mobitel Android će ih ponovno paliti i time trošiti više baterije nego da to niste napravili. Znači ukratko nemojte gasiti aplikacije task killerima jer to povećava potrošnju baterije.

Još za kraj ovo su sve stvari kojima se može produljiti trajanje baterije za nekih 20% ako ih niste do sada koristili. Naravno sve ovisi o vama koliko koristite ime “smart” u vašem smartphone-u. Još bi mogao reći da live wallpaperi i widgeti s direktnim prijenosom vijesti (live feed) isto troše više bateriju ali da sad to sve isključimo i napravimo kako sam napisao što će nam onda smartphone. 😀

Oglasi

253 misli o “Baterija vam se brzo prazni? Evo par savjeta kako produžiti trajanje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s