NVIDIA otkrila budučnost Tegra platforme.

Suosnivač nVidia-e i njezin CEO otkrio nam je budućnost u kojemu će se kretati njihova platforma imena Tegra s kojom smo do sada jako dobro poznati. Njihova zelja je da mobilni uređaji mogu sve sto mogu i današnja računala, te su tako za nas pripremili viziju onoga sto misle izdati, i sto bi to trebalo omogućiti.

tegralogo_201330452269

Logan što je kodno ime za ono što bi trebalo biti Tegra 5 donosi nam tako Kepler GPU sa podrškom za CUDA i OpenGL 4.3. Kepler bi tako trebao biti znatan napredak u odnosu na prijašnje GeForce modele i donijeti developerima dvije zanimljive stvari, Dynamic Parallel computing i Hyper-Q threading. Da vas sada ne zamaramo sa tehnološkim bljezgarijama, jednostavno rečeno za nas to znaci puno bolje 3D performanse u aplikacijama i igrama. Logan bi se po najavama trebao pojaviti početkom sljedeće godine, a mi željno iščekujemo da vidimo sto će biti u stanju izvesti, i nadamo se da će proizvođači softwarea moći pratiti ovaj napredak hardwarea.

nvidia-tegra-logan-parker

Stvari naravno ne staju ovdje, osim o Tegri 5 bilo je i nešto malo govora o Tegri 6. U Tegri 6 tako bi trebali očekivati 64-bit Denver CPU i Maxwell GPU. Najveća vijest je da će koristiti FinFET tranzistore, sto će radikalno promijeniti način na koji su ARM čipovi dizajnirani i napravljeni. Oni smanjuju uzalud potrošenu energiju za cak 90%, i brzi su 40-50% koristeći upola manje energije nego dosadašnji tranzistori. To znaci da mogu duplo brze procesuirati informacije nego sadašnji čipovi bez potrebe za dodatnom “strujom”, a svi znamo koliko je to bitno u mobilnim uređajima. Tegra 6 kodnog imena Parker očekuje se tek početkom 2015, i do onda ćemo još puno slušati i o njemu i o Loganu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s