Recenzija: HTC One

Nakon što smo imali dva uređaja koji su već dulje na tržištu sada smo imali mogućnost testirati novi HTC One koji je pri nama dostupan tek nekoliko dana. Odmah da se zahvalim HTC-u Hrvatska koji nam je ustupio uređaj na test. Siguran sam da većina naših čitatelja zna da je ovo jedan od trenutno najmoćnijih uređaja na našem tržištu. Jedini koji mu mogu stati uz bok (a možda i malo ispred) su Sony Xperia Z koja se hvali svojom otpornosti na svašta i Galaxy S4, koji je jednostavno Galaxy S4.

HTC OneSvi znamo kako HTC već dulje vrijeme posluje s minusom i da nikako ne mogu na zelenu granu, e pa One bi to sve trebao promijeniti. Vidi se da se je HTC potrudio kod izrade ovog uređaj i obratio pažnju na detalje, mislim da slobodno mogu reći da je ovo jedan od najljepših Android uređaja. Osim dizajna HTC se potrudio i sa specifikacijama One-a:

 • 4.7” S-LCD3 , s rezolucijom 1920×1080 piksela, ~469 ppi, Gorilla Glass 2
 • Qualcomm® Snapdragon™ 600, quad-core, 1.7GHz
 • 2GB DDR2 RAM-a
 • 32GB/64GB interne memorije
 • 4MP ultrapixel stražnja kamera s LED blicom i otvorom leće F2.0
 • Android 4.1.2 sa HTC Sense 5
 • 2300 mAh baterija
 • HTC BoomSound, HTC Zoe, HTC BlinkFeed, NFC, GPS, WiFi, LTE, BT 4.0, MHL
 • Žiroskop, akcelerometar, senzor udaljenosti, senzor osvjetljenja 

DIZAJN

Kao i kod svakog uređaja do sada tako ćemo i kod One-a krenuti s vanjskim izgledom, a tu se One osjeća posebno jak. HTC se na prezentaciji hvalio s jedinstvenim “Unibody” dizajnom tj. cijelo kućište je izrađeno od jednog komada aluminija. Vrlo vjerojatno je više njih izrađeno od tog jednog komada aluminija jer One nije potpuno od jednog dijela. Na prednjoj strani su recimo zasebno gornji i donji dio koji pokrivaju zvučnike, a slična situaciju je i sa stražnje strane.

HTC One (21)

Ali to ništa ne kvari općenito dobar izgled ovog uređaja, tako da nećemo HTC-u previše zamjeriti što nije bio baš potpuno iskren. Prednja strana se čini vrlo elegantna ali i pomalo velika jer zbog zvučnika koji se ovdje nalaze, One ima malo veći rub gore i dolje. Ali baš taj detalje tj. rešetka koja prekriva zvučnike daje ovom uređaju poseban štih.

HTC One (6)

Stražnja strana je kompletna od aluminija i uređaj je na rubovima tanji od sredine, pa je zbog toga stražnja strana lagano zaobljena. Bijele crte koje se nalaze na gornjem i donjem dijelu savršeno ubijaju monotoniju jednodijelnog kućišta. Stražnju stranu krase još kamera, LED blic, mali otvor za mikrofon okoline te natpisi HTC i BeatsAudio. Zbog aluminijskog kućišta ovaj uređaj stvara u ruci dojam vrlo visoke kvalitete i čvrstoće i teško ćete se odvajati od njega.

HTC One (9)

Gornja, donja i bočne strane su bijele boje tako je HTC još bolje istaknuo aluminijsko kućište i sve to skupa je dovelo do ovog vrlo lijepog dizajna kojega čak ne kvari niti tipka za otključavanje/zaključavanje koja se nalazi gore, niti tipka za pojačavanje s bočne desne strane. Baš na toj tipki se vidi da je HTC puno truda uložio u detalje jer nije obična poput ostalih tipki nego ima uzorak strojne obrade.

HTC One (18)

Gore se još nalazi utor za slušalice, dolje je micro USB utor i mikrofon, a na lijevoj strani je utor za micro SIM karticu.

HTC One (16)  HTC One (15)

EKRAN

Druga stavka na našem popisu je ekran, HTC bi možda prije stavio kameru, pa ekran ali ja ne jer mislim da kamera ipak nije toliko napredna. Da bi se malo istaknuli iz gomile 5” fullHD ekrana, HTC je u One stavio 4.7” ekran, pa je samim time i PPI jedan od najvećih trenutno dostupnih na tržištu. Ako ne znate što je PPI onda ću vam to kratko objasniti. PPI je eng. skraćenica za “pixels per inch” što bi na hrvatskom značilo broj piksela po jednom inču. Sad vam je možda već puno jasnije zašto je bolje imati što veći PPI, jer ako je više piksela na jednom inču ljepša i oštrija je slika.

HTC One (19)

HTC je u prošlosti puno eksperimentirao s ekranima, pa je tako prešao skoro sve od AMOLED-a, preko TFT-a do LCD. LCD se nalazi i u One-u i to ne bilo koji nego najbolji S-LCD3. Odmah da se razumijemo ja volim sAMOLED i nema mi do njega ali mogu reći da mi se ovaj S-LCD3 jako sviđao.

HTC One (20)

Pošto nisam imao prilike usporediti ovaj ekran s ekranom od S4 ili Xperije Z, učinio sam to s ekranom od Galaxy S3. Prvo što je vidljivo je razlika u boji i zbog toga volim sAMOLED više od drugih tehnologija jer njihov zasićeni prikaz boja koji je možda i ne realan mi stvarno dogovara, dok S-LCD3 na One-u ima realnije boje. Kod gledanja s određenog kuta su oba ekrana vrlo jednaka iako bi ja dao minimalnu prednost sAMOLEDU.

HTC One (22)

S-LCD3 me je iznenadio u dvije stvari, a to su prikaz crne boje i vidljivost na suncu. Do sada se nije niti jedan ekran mogao mjeriti sa sAMOLED-om što se tiče crne boje ali mogu vam reći da je ekran kod One-a vrlo blizu crnoj boji sAMOLED-a. Druga stvar je bila vidljivost na suncu koja je višestruko bolja od sAMOLED-a na Galaxy S3. Toliko je dobar da vam to ne mogu opisati nego ćete to morati sami isprobati, skoro pa da nema razlike između korištenja uređaja u zatvorenom prostoru ili otvorenom.

KAMERA

Osim s kućištem, HTC se na konferenciji hvalio i kamerom od 4MP koju su nazvali Ultrapixel. Navodno se radi o novoj tehnologiji kamera gdje nije bitan broj piksela već sama veličina piksela. HTC navodi da takva kamera može “upiti” više svijetla i samim time radi bolje slike.

Veličina piksela

Zbog svega toga sam s ovom kamerom pokušao malo više toga slikati da vidim koliko je dobra. Ne znam kako se HTC osjeća ali mene ta kamera i nije posebno dojmila tj. nije ništa posebno. Čak je i lošija u većini scena od S3, a prema usporedbama na netu lošija je i od S4 i Xperije Z.

HTC One picture (22)

Kamera One-a ističe se jedino u uvjetima slabijeg osvjetljenja i ti pokazuje ono što HTC tvrdi da njihova kamera upija puno više svijetla. Ali ima tu još stvari koje mi se nisu sviđale kod kamere, a to je relativno spori fokus. Mogu slobodno reći da neki uređaji srednje klase imaju brži fokus i slikanje nego HTC One, nadam se da je to samo softverski i da će s nekom nadogradnjom riješiti taj problem kamere.

Screenshot kamera

HTC One ima jednu zanimljivu funkciju nazvanu HTC Zoe, kada prebacite kameru u taj mod onda uređaj prilikom slikanja odmah i snima još 3 sekunde poslije kako napravite sliku ili video. Tako vam može ponuditi da uklonite nešto i slike što ne bi trebalo tamo biti. Na primjer slikate ekipu ispred nekog super fensi mjesta i taman kada okinete sliku nešto uleti u kadar, Zoe to može prepoznati i daje vam mogućnost da nakon slikanja uklonite taj “ulet”. Druga funkcija Zoe-a je da sam stvori kratak filmić od vašeg albuma recimo s mora ili spuštanje kajakom niz cijelu Amazonu, imate više efekta koje možete iskoristiti, a čak možete i sami izabrati koje slike i filmiće će se prikazati.
Sve je to vrlo zanimljivo i fora ali događa se to da ćete vrlo brzo imate hrpu kratkih filmića na mobitelu koji vam zauzimaju mjesta, a pošto One nema microSD utor onda je to malo problem. Ali evo vam primjer jednog takvog Zoe filmića s “Avalon” efektom:

Naravno da je to moje mišljenje ali zato ima dovoljno slika po kojima možete sami prosuditi da li HTC opravdano hvali ovu kameru ili ne.

 

Naravno da One može snimati fullHD video, a kako to izgleda pogledajte u nastavku.

PERFORMANSE I RAD

One dolazi s Android verzijom 4.1.2 i poznatim HTC-ovim korisničkim sučeljem Sense koji je sada već u verziji 5. HTC je ovaj uređaj predstavio 5 mjeseci nakon što je Google predstavio Android 4.2 i svejedno se HTC nije potrudio da One izađe s 4.2.
Dok smo to pitanje postavili na konferenciji bilo je rečeno ovako: ” Zašto bi One dolazio s onom malo većom verzijom kada radi dobro i s ovom”, stručan odgovor nema kaj. Ali HTC znate zašto? Zato što konkurencija dolazi s 4.2 i što već imaju planove za nadogradnju na noviju verziju.

Screenshot sucelje (2) Screenshot sucelje (7)

Jedino što je HTC unaprijedio softverski u odnosu na HTC One X je Sense, koji je sada još ljepši nego prijašnje verzije. Nudi dvije-tri nove stvari među kojima je HTC BlinkFeed. Koji vam na početnom ekranu (koji se nažalost ne može ukloniti) pokazuje sve vama zanimljive vijesti, statuse i slike prijatelja i ostale novosti. To vrlo lijepo izgleda i funkcionira ali troši malo previše prometa i dosadi vam vrlo brzo. Sense 5 inače nema neke posebne funkcije poput “smart stay”, “smart rotate”, “small apps” i slično kao što to imaju Nature UX ili Timescape UI.

Screenshot HTC BlinkFeed (2) Screenshot HTC BlinkFeed (1)

Sense samo lijepo izgleda i to je to, čak je u nekim stvarima dosta loš tj. ima svoje “muhe”. Tako recimo iz prikaza svih aplikacija ne možete se vratiti na početni zaslon s tipkom Back, nego samo s tipkom s kojom ste ušli u izbornik, a ako stisnete Home tipku ona će vas odvesti na BlinkFeed.
U traci s obavijestima je HTC iz novog Sensa zbog meni neobjašnjivih razloga maknuo popularne “toggles” za uključivanje WiFi, GPS, Data, BT itd., to je jedan vrlo veliki korak unazad.

Screenshot sucelje (5) Screenshot sucelje (1)

Treća stvar za koju mi nije jasno kako je to uopće tako prošlo i dali netko isproba softver prije nego što krene u proizvodnju je ne mogućnost brisanja i dodavanja “shortcut-a” u donju traku direktno s početnog zaslona. Recimo imate u donjoj traci ikone za poziv, poruke, izbornik, originalni browser i kameru. Vi naravno koristite neki drugi browser i želite ga staviti na mjesto originalnog browsera. Kada primite originalni browser i nalazite se  na početnom zaslonu onda ćete ga moći samo prekopirati na početni zaslon, a ne izbrisati s trake.
Za to morate prvo ući u izbornik, staviti prikaz aplikacija na “custom” tek sada možete maknuti ikonu originalnog browsera s trake i staviti ju u izbornik i nakon toga možete povući ikonu vašeg omiljenog browsera na traku.

Screenshot sucelje (3) Screenshot HTC BlinkFeed (03)

No dosta o lošem Sensu idemo malo i pohvaliti ovaj uređaj. 😀 Kao što sam već rekao prvo ćete zamijetiti dva zvučnika s prednje strane i sigurno ćete to prvo htjeti isprobati. E pa tu se sigurno nećete razočarati, HTC je to nazvao BoomSound što zaista i je.

HTC BoomSound
Nije bitno jer se igrate neku igru, slušate vašu omiljenu glazbu ili gledate neki fullHD film, ovi zvučnici će vas svaki put kada zaigraju na novo oduševiti. Nije toliko fascinantna glasnoća ovih zvučnika koliko dubina i čistoća zvuka, mogu reći da nisam još imao prilike ćuti tako dobar zvuk na bilo kojem mobilnom uređaju. Ovdje se HTC stvarno potrudio i svi ostali bi mogli nešto iz ovoga naučiti i barem početi ugrađivati zvučnike s prednje strane.

HTC BoomSound01

One, kako bi bilo i za očekivati radi vrlo brzo, glatko i bez ikakvih trzaja, svaka aplikacija se otvara momentalno nakon što ju dodirnete. Sve što sam isprobao na ovom uređaju radi glatko i bez ikakvih trzaja, od grafički vrlo zahtjevnih igrica do full HD video sve je radilo bez problema. Ima HTC još par stvari koje se mogu pohvaliti, recimo tipkovnica u vodoravnom položaju i infrared port. Tipkovnica mi se sviđa zato što su slova u sredini veća nego na rubovima, pa se tako puno manje fula i samim time nastaje manje tipfelera. A infrared port je vrlo koristan zato što bez problema možete upravljati svojim TV-om, SAT prijemnikom, HiFi uređajem, uglavnom sve što ima daljinski, One će znati kako upravljati s time. 😀

Screenshot tipkovnica

Odradili smo i naš već sada standardni dio s benchmark aplikacijama gdje smo korisilili novi 3D mark (testovi “Ice Storm” i “Ice Storm Extreme”), Antutu, Vallemo i Quadrant.

This slideshow requires JavaScript.

Od baterije sam kod ovog uređaja očekivao malo više nego što sam dobio. Uz moje korištenje koje obuhvaća automatski sync dva gmail računa, uključeni WiFi, 3G, nekoliko poruka SMS, WhatsApp, surfanje, Facebook i igranje, One je uspio izdržati nešto malo više od jednog dana što nije loše.

Screenshot Baterija (1) Screenshot Baterija (2)

ZAKLJUČAK

HTC One će ove godine biti definitivno jedan od “must have” uređaja i nitko tko si ga kupi neće biti razočaran. Dizajn, ekran i zvučnici su mu vrlo jaka strana i konkurencija će se morati potruditi da zadrže svoje korisnike. S druge strane pak kamera i Sense će možda nekoga odbiti od kupnje One-a jer imaju određene mane koje konkurencija nije nikad imala. One se je i meni osobno jako svidio, istina da nisam imao još prilike probati S4 ili Xperiju Z, pa ne znam da li će mi se koji od ta dva uređaja više sviđati.
Moja preporuka HTC-u je da nastave ovako s nadolazećim uređajima što se tiče kvalitete i dizajna jedino da se riješe tog Sense-a i da naprave nešto što je korisno i lijepo.

Oglasi

3 misli o “Recenzija: HTC One

 1. Iskreno mislim da su prethodne verzije Sensa nudile više nego ova nova verzija. U svakom slučaju nisu u rangu konkurencije koji sa svojim sučeljima osim izgleda imaju i neke druge pogodnosti. Ali naravno svako zna kaj mu odgovara.

 2. Povratni ping: Android 4.2.2 za HTC One | AndroidHrvatska

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s