64-bit procesori i 4GB memorije dolaze u 2014.

Nakon što je Apple svijetu predstavio novi iPhone (točnije njih dva) činjenica koju su voljeli istaknuti najviše je da njihov uređaj koristi 64-bitni procesor. Premda vjerujem da 99% ljudi nema pojma o čemu se ovdje zapravo radi, niti koliko bitne procesore sada imaju, ono što svi proizvođači vole najviše koristiti kod svojih uređaja jesu brojke, pa tako svatko tko pogleda zna da je 64 duplo više od 32 i prema tome trebalo bi biti duplo brže.

nexusae0_Samsung-Announces-the-Availability-of-Exynos-5-Octa-for-New-Generation-of-Mobile-Devices_-1_thum1

Stvari ipak nisu tako crno bijele, i osim što hardware podržava nešto novo software to mora pratiti inače nema nikakve koristi. Da ne ulazimo u detalje koliko je 64bitni procesor bitni ili nebitni u mobilnim uređajima najbitnija je činjenica da će omogućiti uređajima da koriste 4GB memorije, Apple-u to ne znači previše jer oni veličinu ekrana i količinu memorije baš ne povećavaju, ali su zato tu Android igrači, prije svega Samsung koji na dva svoja uređaja koristi već sada 3GB memorije. Okrenimo se prije svega softwareu, i 64bitnoj podršci. Šanse da ćemo to vidjeti u Androidu 4.4 nisu baš velike, znači realno morat ćemo pričekati sljedeću verziju, 4.5 ili 5.0 kako će se već zvati. Sljedeći na red uskaču proizvođači procesora. ARM je krajem 2011 najavio podršku za 64bita na svojim novim ARM Cortex-A57 i ARM Cortex-A53 procesorima, te je nekoliko dana prije predstavljanja novog iPhone-a najavio da će se u samim uređajima naći 2014 godine. Samsung slijedi istu politiku i svoje 64bitne procesore isto tako najavljuje za 2014 godinu. A pod 2014 godinu mislimo na njihovim riječima “not in the shortest time”.

2014-CPU-Outlook-64-Bit

Zaključiti možemo da će Galaxy S5 još uvijek imati 32bitne procesore i 3GB memorije, dok bi tek u rujnu 2014 mogli ugledati Note 4 sa 64bitnim procesorima i 4GB memorije, naravno ako konkurencija zajedno s novim novim Snapdragon procesorima ne odluči da će to morati biti prije. Kako god dok Google ne omogući podršku s novim Androidom sve ovo su samo brojke na papiru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s