ART – novost predstavljena s Androidom 4.4 KitKat

Kada je Google prije skoro mjesec dana predstavio novi Android 4.4 KitKat upoznao je korisnike s nekoliko stvari koje su vidljive korisniku. Dok su se detaljnije promjene tek pronašle kada su developeri krenuli kopati po source codu. Među takvim novostima je i ART skraćenica za Android runtime, unaprjeđenja verzija Dalvik runtime-a. No za početak što uopće jesu ART i Dalvik? Pa ovako zamislite se da imate radnika, prevoditelja i šefa, e sad šef i radnik ne pričaju istim jezikom, pa im je potreban prevoditelj. Znači kada šef nešto želi da se napravi on to kaže prevoditelju koji to prenese radniku koji će na kraju to nešto i napraviti. E naš Dalvik ili ART su ti prevoditelji ili nešto vrlo slično tome, ukratko aplikacije su izrađene u Javi (šef), pa je potreban ART ili Dalvik (prevoditelj) da bi se te iste aplikacije mogle izvršiti na hardware-u (radnik).

Dalvik-vs-ART-KitKat-AH

E sad se tu Google nešto kao potrudio i unaprijedio taj Dalvik, pa mu odmah usput promijenio ime u ART. Naravno to bi sad sve skupa trebalo puno brže raditi, no nažalost nismo u mogućnosti sami isprobati jer nemamo trenutno niti na jednom uređaju novi Android 4.4. Zato u nastavku prenosimo video s youtube-a.

Kako je Google zapravo unaprijedio ART, da bude brži od Dalvika i zašto nije predstavio ART zajedno s KitKat? Pa da vam prvo odgovorim na ovo drugo pitanje :D, naime ART još uvijek nije dovršeni i trenutno je u fazi ispitivanja, zato i ART nije po standardnu uključen na novom Androidu nego se može uključiti u postavkama pod “razvoj”. A sad odgovor na prvo pitanje, Google je s ART-om uspio ubrzati i poboljšati postupak dekompiliranja i kompiliranja aplikacije iz Jave bytecode (to je “jezik” kojega razumije naš hardware). Time se postiglo to da je samom procesoru potrebno manje vremena da nešto izvrši, pa se time naravno i sam rad aplikacije ubrza, još jedna dobrodošla nuspojava ovoga je to što se time štedi i baterija jer se ukupno vrijeme rada procesora smanji.
Eto to vam je skoro pa kompletna priča novog virtualnog uređaja koji služi za pokretanje Java aplikacija na našim Android uređajima. 😀

Oglasi

4 misli o “ART – novost predstavljena s Androidom 4.4 KitKat

  1. Povratni ping: AndroidHrvatska: Tjedni pregled (11.11. – 17.11.2013.) | AndroidHrvatska

  2. Povratni ping: Dostupan Android 4.4 KitKat za HTC One Google Play Edition | AndroidHrvatska

  3. Povratni ping: Google predstavio Android L | Android Hrvatska

  4. Povratni ping: Android L daje 34% dulje trajanje baterije od KitKat-a | Android Hrvatska

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s