Nekoliko savjeta kako ubrzati rad Android uređaja

Sve je bilo divno, sjajno i krasno dok je bio nov. Sad, nakon nekoliko mjeseci korištenja, jednostavne stvari poput zatvaranja jedne aplikacije i pokretanja druge ili izlazak u home screen su postale problematične, a šteka na sve strane. Ponekad je i toliko spor da se slova pojavljuju 2 sekunde nakon što smo ih napisali. No to ne treba biti tako. Danas donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ubrzate rad svojeg Android ljubimca.

Funny Android


1. Uklonite ili onesposobite aplikacije koje ne koristite

Možda to neznate, ali dosta aplikacija koje ne koristite vjerojatno rade u pozadini i nepotrebno koriste resurse. Pa razmislite, da li vam treba aplikacija koju ste koristili prije 2 mjeseca na 10 minuta ili neke koje su došle s uređajem a također ih ne koristite? Ako pronađete takve, znate što treba: System settings > Apps i izbrišite nepotrebne. No lako je ukloniti aplikacije koje smo skinuli i instalirali, ali dolazimo do problema s ovima koje su došle s uređajem. Njih ne možete izbrisati, ali ih zato možete onesposobiti (disable) na istom mjestu.

disable

2. Očistite cache aplikacija

Svi programi koriste cache memoriju. Ako ju čistimo s vremena na vrijeme, poboljšati ćemo performanse uređaja. To možete obaviti sami (također pod Apps pronađete aplikaciju i idete na clear cache), ali je dugačak proces za svaku aplikaciju posebno, pa možete skinuti neki cache cleaner s marketa s kojim će sve to ići puno brže.

3. Uklonite live wallpaper i nepotrebne widgete

Widgeti i live pozadine su super stvar, ali to sve nam dodatno opterećuje memoriju i prazni bateriju. Pa ako želite da uređaj bolje radi i sačuvati malo baterije usput, svedite widgete na one najosnovije ako ih već trebate i zamijenite live wallpaper za običan.

4. Izbjegavajte sinkronizacije

Znam da je nekima bitno znati čim se nešto dogodi na fejsu ili twitteru, ali sinkronizacije poprilično utječu na performanse i bateriju. Zato u postavkama rađe isključite automatsku sinkronizaciju kod takvih aplikacija i pogledajte sami mail ili što ima novo na društvenoj mreži.

5. Isključite animacije

Skrivene postavke na Androidu će vam dati puno novih stvari koje niste ni znali da možete. Ako u system settings ne vidite developer options, idite na about phone, pronađite build number i pritišćite ga sve dok ne dobijete poruku da ste postali developer. Sad se vratite natrag u settings i vidjeti ćete developer options. Uđite i pronađite animacije, te ih isključite čime ćete dobiti još malo na brzini uređaja.

Ako ništa od navedenog ne pomaže, možete probati s jednostavnim restartom (koji je također dobro raditi s vremena na vrijeme), te ako ni to ne pomogne, onda bi najpametnije bilo napraviti frišku instalaciju sustava na uređaju.

Oglasi

5 misli o “Nekoliko savjeta kako ubrzati rad Android uređaja

  1. Povratni ping: Google Play izbor dana: Clean Master [aplikacija] | AndroidHrvatska

  2. Povratni ping: AndroidHrvatska: Tjedni pregled (18.11. – 24.11.2013.) | AndroidHrvatska

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s