Kako ograničiti mobilni data promet na vašem Android uređaju

Prošli tjedan smo vam pokazali kako možete svoj Android uređaj iskoristiti kao WiFi pristupnu točku, danas bi vam htio pokazati kako možete automatski isključiti mobilni data promet kada dostignete jednu određenu granicu.

android-4-features-data-usage

Možda se sada pitate čemu to služi ali evo odgovora, iako danas u doba interneta sve je više flatrate opcija još uvijek među jeftinijim tarifama možemo naći da se može skinuti samo recimo 512MB, a sve iznad se plača po dosta većoj cijeni. Čak i „flatrate“ opcije mobilnih operatera nisu kao kod fiksnog operatera jer vam nakon određene kvote (većinom 1GB) smanje brzinu na mizernih 256 kbps. Da se ne bi morali mučiti i stalno provjeravati koliko vam je još prometa ostalo, vaš Android uređaj može to pratiti za vas, pa mu tako možete odrediti kada da vas upozori i kada da kompletno isključi data promet.
To se postavlja u nekoliko vrlo laganih koraka, prvo otvorite postavke na svojem uređaju i odaberete „Korištenje podataka“.

Screenshot_2013-11-26-13-56-10

Sada ako vam već nije uključite „Promet mobilnih podataka“  i stavite kvačicu na „Postavi ogr. za mobilne podatke“, pa na pop-up prozoru odaberete „U redu“.

Screenshot_2013-11-26-13-56-20        Screenshot_2013-11-26-13-56-30

Nakon toga na grafu ispod imate dvije crte, jedna je narančaste, a druga crvene boje. Ova narančasta služi da vas uređaj upozori na određenu količinu potrošenog prometa, dok se sa crvenom crtom određuje na koliko da vaš Android uređaj isključi data promet.

Screenshot_2013-11-26-13-56-56

Crte jednostavno možete pomicati na željenu vrijednost, kako ja imam 1GB flat opciju, moj uređaj me upozori na 700MB, a isključuje data promet na 1GB (iako nikad ne dođe do toga). Samo bi vas htio upozoriti da se računanje prometa vašeg uređaja i operatera može razlikovati pa bi vam preporučio da crvenu crtu stavite 50-100MB prije stvarne granice da ne bi ispalo da vam uređaj još nije isključio data vezu, a vi ste već dobrih 30MB preko tarife (to zna nekad biti vrlo skupo). I na kraju vas molim da zanemarite što ispod crvene i narančaste crte piše „zabrana poziva“ i „poziv na čekanju“ očito da ekipa iz Sony-a nije još u potpunosti savladala Hrvatski jezik. XD

Oglasi

Jedna misao o “Kako ograničiti mobilni data promet na vašem Android uređaju

  1. Povratni ping: AndroidHrvatska: Tjedni pregled (25.11. – 01.12.2013.) | AndroidHrvatska

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s