Google predstavio plan za stalno praćenje zlonamjernih programa na Androidu

Prije nekih 2 mjeseca, internetom su kružile glasine da Google sprema uvesti kontinuirano skeniranje na Android, koje proširuje funkcionalnost dosadašnjeg “Verify apps” servisa. Google je sada na Android official blog-u, ovu promjenu objavio kao službenu.

Verify apps naime provjerava aplikacije samo prilikom prve instalacije, dok će novi Android sigurnosni servis tu istu stvar obavljati konstantno kako bi osigurao da sve radi kako spada. Čemu stalno skeniranje pitate se? Postoji nekoliko razloga za to. Neke aplikacije se pokažu kao “čiste” prilikom prve instalacije, ali imaju skriven malware u sebi koji postane vidljiv tek kasnije. Također postoje i neke aplikacije koje sadrže malware koji još uvijek nije u databazi skenera, ali je kasnije identificiran (što je i kod desktop antivirusnih programa razlog zašto dobivamo redoviti update). S kontinuiranim skeniranjem ta će aplikacija prije ili kasnije biti pronađena i dobiti ćete zahtjev da ju uklonite.

Naravno, kao i uvijek, najbolja stvar je preuzimati samo provjerene aplikacije koje se nalaze na Google Play trgovini, ali ponekad ni to nije dovoljno. A kada će točno stići nadogradnja za kontinuirano skeniranje vam još uvijek ne možemo reći pošto nisu objavljene nikakve informacije oko toga, ali vjerujemo da ćemo tu promjenu vidjeti prilično brzo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s