Google predstavio Android L

Premda je KitKat tek dostupan na nekih 15% uređaja, Google već gleda u budućnost i najavljuje novu verziju svojeg mobilnog operativnog sustava. Nova verzija Androida zasada slovi samo kao L (najvjerojatnije Lollipop), a navodno je najopsežnija nadogradnja koju je Android vidio još od ICS-a koji je debitirao 2011. godine.

Matias Duarte, voditelj Android dizajna za Google je predstavio novi izgled Androida L. Jedna od njegovih velikih mogućnosti je novi dizajnerski jezik koji se zove “Material Design” – on ima ravniji izgled, s zaobljenijim elementima i mekšim rubovima a temelji se na tome da svaka animacija, svaka valovitost i svaka sjena izgleda stvarno. Material Design je intuitivno korisničko sučelje koje ima jedan adaptivni dizajn za sve platforme – smartphone uređaje, tablete, nosive gadgete, TV i automobile. Osim toga, ono omogućuje programerima da dodatno urede svoje aplikacije s animacijama, sjenama i sličnim značajkama koje će naglašavati to 3D sučelje.

Obavijesti na Androidu L su također doživjele remont tako da ćete sada vidjeti samo bitnije informacije o svojim aplikacijama. Centar za obavijesti je spojen s lockscreenom i sada ćete prilikom zaključanog zaslona vidjeti kartice s notifikacijama, te imati mogućnost interakcije s njima bez otključavanja. Android L će također učiti od korisnika, prateći ono što pogleda i ima češću interakciju, te prema tome staviti prioritete na te obavijesti.

Osim dizajna, veliki fokus s L je na njegovim performansama pošto će to biti prva verzija Androida koja će koristiti ART, nasljednik Dalvika, kao svoj kompajler. Iako smo ART upoznali na KitKatu, ondje je on bio opcionalan, a ovdje će biti standard. Ukratko, ono što Android korisnici trebaju znati je da će buduće Android aplikacije imati bolje performanse kako procesora tako i grafike. A za one koji žele znati nešto detaljnije, članak o ART-u možete pročitati ovdje.

Što se tiče trajanja baterije, L će imati nova poboljšanja i načine rada koji će ponuditi korisnicima i programerima precizniju kontrolu nad onime koje aplikacije koliko čega “konzumiraju”. Također je uključen Batery Saver način rada koji može produžiti korištenje baterije tokom dana do 90 minuta.

Kada ćemo ga vidjeti? Ako ste developer s Nexusom 5 ili 7 u rukama, onda već danas, a za sve ostale to će biti ove jeseni – kad god to bilo. Vjerojatno ćemo uskoro imati još novosti u vezi ove nove verzije, pa tako i samog imena te broj verzije te se nadamo da će jednom kad ga vidimo zaista biti tako dobar kako sada zvuči.

Oglasi

Jedna misao o “Google predstavio Android L

  1. Povratni ping: Android L daje 34% dulje trajanje baterije od KitKat-a | Android Hrvatska

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s