Android L daje 34% dulje trajanje baterije od KitKat-a

Google je na svojem I/O predstavio novu verziju Androida pod nazivom L, naziv kao i sam operativni sustav još nisu finalni pa Google neće krenuti s distribucijom prije jeseni ali su developeri dobili mogućnost testiranja beta verzije. Kao što znate Google je s Android Jelly Bean započeo s projektima “Project” 😀 koji se na JB zvao Project Butter i donio nam vrlo glatki rad sustava, pa na Android KitKat Project Svetle s kojim je omogućio nadogradnje na slabije i starije uređaje (ali to proizvođači očito ne znaju) i sada s novom verzijom L Google je predstavio Project Volta koji bi trebao štedjeti bateriju.

battery-level-phone-signal-710x399

Svi su očito mislili da nije to nešto veliko i da je Google samo dodao mogućnost automatskog isključivanja raznih stvarčica kada je baterija pri kraju ali ekipa iz Ars Technica nam je pokazala da je Google puno više napravio. Da bi test bio vjerodostojan koristio se jedan Nexus 5 koji je prvo radio na Android KitKat, a zatim se gore “flashao” Android L. Svjetlina ekrana bila je 200 cd/m2 i uređaj je preko WiFi svakih 15 sekundi učitavao web stranicu tako dugo dok se nije baterija ispraznila.

battery-life

Android L je tako izdržao punih 126 minuta dulje nego njegov prethodnik Android KitKat što je vrlo impresivna brojka i nadamo se da će se takav napredak osjetiti i u svakodnevnom korištenju. Google se zaista potrudio oko same optimizacije iskorištavanja baterije, pa je tako pozadinske procese unaprijedio da kada je uređaj u stand-by ne “bude” procesor svaki zasebno nego grupira sve procese i odradi sve odjedanput. Uz pozadinske procese tu je još i prelazak s Dalvik na ART kojega je Google još predstavio s Android 4.4 i o kojemu možete više pročitati ovdje.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s